Bovenstaand tref de hoogste en beste premies bij het overstappen van een energiemaatschappij. De welkomstpremie is meestal een financiële vergoeding die je ontvangt bij het overstappen. De premie kan soms ook in de vorm van een cadeau zijn als bijvoorbeeld een tablet.

Welkomstpremie Vattenfall Nuon

De premie van Vattenfall voorheen Nuon varieert.

Wat is na de welkomstpremie nog meer belangrijk?

Voordat je gaat overstappen van energie leverancier is het belangrijk om te weten wat uw gemiddelde jaarlijkse verbruik is. Hiervoor kun je zelf ontvangen documentatie en gegevens vergelijken, maar dit kan je ook op vragen bij de leverancier waar je op dit moment bij aangesloten zit. Ook is het erg belangrijk om de voorwaarden van het energie contract goed na te lezen voordat je over gaat stappen. Hierin staat namelijk of het contract afgesloten is voor een bepaalde tijd of juist voor onbepaalde tijd. In allebei de gevallen kan je ervoor kiezen om een overstap te maken. De opzegtermijn die geldt bij een energieleverancier is altijd 30 dagen. Wanneer je een bepaalde tijd contract hebt en het contract vroegtijdig wilt beëindigen kan het zo zijn dat de leverancier je een boete in rekening brengt. Zou dit zo zijn, dan is het verstandig om goed te kijken naar een nieuwe leverancier. Sommige energie bedrijven bieden namelijk de mogelijkheid om boete vrij over te stappen, doordat de nieuwe leverancier de boete op zich neemt.

De prijs die betaald moet worden voor energie is deels opgebouwd met vaste kosten en voor het andere deel afhankelijk van het energieverbruik dat je jaarlijks hebt. De prijzen van vaste kosten en de energieprijzen kunnen enorm per aanbieder uiteen lopen. Vaak is het zo dat je het beste kan kijken naar de prijzen die worden gerekend voor elektriciteit en gas. De hoogte van de totale energie rekening zal immers voor het grootste deel door het gebruik worden bepaald.

Ontvang verschillende kortingen
Wanneer je er voor kiest om te wisselen van energie leverancier dan kan je meestal wel profiteren van riante kortingen. De kortingen waar je op kan rekenen bij de verschillende leveranciers zullen bestaan uit kortingen op de leveringskosten, maar kunnen ook worden bepaald door een eenmalige welkomstbonus. Hierbij ontvang je van de nieuwe maatschappij een bepaald bedrag op je rekening als je een contract voor een vast aantal jaren afsluit. Op onze site kan je ook zien hoeveel de korting bedraagt in onze energievergelijker.

Bij het maken van een overstap moet je goed kijken of een energie leverancier een vast tarief hanteert of dat je te maken hebt met een variabel tarief. Bij het vaste tarief betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde tarief. Kies je voor een leverancier van energie met variabel tarief, dan kunnen de prijzen tussentijds goedkoper of duurder worden. De meeste energie bedrijven kiezen ervoor om deze wijzigen te doen in januari en in juli. Het vaste tarief ligt ook bij een overstap van energieleverancier vaak hoger. Dit komt, omdat die minder risico’s voor het bedrijf meeneemt.

Groene of Grijze energie
Bij het afsluiten van een nieuwe contract kan je kiezen wat voor soort stroom je af wilt nemen. Hierbij kan je kiezen uit grijze energie, groene energie of een combinatie van beide. De groene stroom wordt opgewekt door wind, of water. Grijze stroom komt voort uit minder milieuvriendelijke manieren als kolencentrales of kerncentrales.

Tot slot kan je bij het overstappen van leverancier van energie ook je keuze baseren op de service die een bedrijf aan jou als klant kan leveren. Zo is het erg fijn als je online meterstanden door kan geven, maar ook dat de klantenservice van de leverancier vrijwel altijd bereikbaar is. Is service een belangrijk onderdeel die jouw overstap van energie kan beïnvloeden. Kijk dan vooraf naar de service mogelijkheden van de eventuele nieuwe leverancier.