Bovenstaand tref de hoogste en beste premies bij het overstappen van een energiemaatschappij. De welkomstpremie is meestal een financiële vergoeding die je ontvangt bij het overstappen. De premie kan soms ook in de vorm van een cadeau zijn als bijvoorbeeld een tablet.

Welkomstpremie Vattenfall Nuon

De premie van Vattenfall voorheen Nuon varieert.

Wat is na de welkomstpremie nog meer belangrijk?

Voordat je gaat overstappen van energie leverancier is het belangrijk om te weten wat uw gemiddelde jaarlijkse verbruik is. Hiervoor kun je zelf ontvangen documentatie en gegevens vergelijken, maar dit kan je ook op vragen bij de leverancier waar je op dit moment bij aangesloten zit. Ook is het erg belangrijk om de voorwaarden van het energie contract goed na te lezen voordat je over gaat stappen. Hierin staat namelijk of het contract afgesloten is voor een bepaalde tijd of juist voor onbepaalde tijd. In allebei de gevallen kan je ervoor kiezen om een overstap te maken. De opzegtermijn die geldt bij een energieleverancier is altijd 30 dagen. Wanneer je een bepaalde tijd contract hebt en het contract vroegtijdig wilt beëindigen kan het zo zijn dat de leverancier je een boete in rekening brengt. Zou dit zo zijn, dan is het verstandig om goed te kijken naar een nieuwe leverancier. Sommige energie bedrijven bieden namelijk de mogelijkheid om boete vrij over te stappen, doordat de nieuwe leverancier de boete op zich neemt.

De prijs die betaald moet worden voor energie is deels opgebouwd met vaste kosten en voor het andere deel afhankelijk van het energieverbruik dat je jaarlijks hebt. De prijzen van vaste kosten en de energieprijzen kunnen enorm per aanbieder uiteen lopen. Vaak is het zo dat je het beste kan kijken naar de prijzen die worden gerekend voor elektriciteit en gas. De hoogte van de totale energie rekening zal immers voor het grootste deel door het gebruik worden bepaald.

Ontvang verschillende kortingen
Wanneer je er voor kiest om te wisselen van energie leverancier dan kan je meestal wel profiteren van riante kortingen. De kortingen waar je op kan rekenen bij de verschillende leveranciers zullen bestaan uit kortingen op de leveringskosten, maar kunnen ook worden bepaald door een eenmalige welkomstbonus. Hierbij ontvang je van de nieuwe maatschappij een bepaald bedrag op je rekening als je een contract voor een vast aantal jaren afsluit. Op onze site kan je ook zien hoeveel de korting bedraagt in onze energievergelijker.

Bij het maken van een overstap moet je goed kijken of een energie leverancier een vast tarief hanteert of dat je te maken hebt met een variabel tarief. Bij het vaste tarief betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde tarief. Kies je voor een leverancier van energie met variabel tarief, dan kunnen de prijzen tussentijds goedkoper of duurder worden. De meeste energie bedrijven kiezen ervoor om deze wijzigen te doen in januari en in juli. Het vaste tarief ligt ook bij een overstap van energieleverancier vaak hoger. Dit komt, omdat die minder risico’s voor het bedrijf meeneemt.

Groene of Grijze energie
Bij het afsluiten van een nieuwe contract kan je kiezen wat voor soort stroom je af wilt nemen. Hierbij kan je kiezen uit grijze energie, groene energie of een combinatie van beide. De groene stroom wordt opgewekt door wind, of water. Grijze stroom komt voort uit minder milieuvriendelijke manieren als kolencentrales of kerncentrales.

Tot slot kan je bij het overstappen van leverancier van energie ook je keuze baseren op de service die een bedrijf aan jou als klant kan leveren. Zo is het erg fijn als je online meterstanden door kan geven, maar ook dat de klantenservice van de leverancier vrijwel altijd bereikbaar is. Is service een belangrijk onderdeel die jouw overstap van energie kan beïnvloeden. Kijk dan vooraf naar de service mogelijkheden van de eventuele nieuwe leverancier.

Welkomstpremies van energieleveranciers: kijk- en vergelijk

Jaar na jaar vechten energieleveranciers als Eneco, Essent en Vattenfall om de gunst van de consument. Dan hebben we het nog niet eens gehad over nieuwe namen als Budget Energie en Energiedirect.nl. Het grote aanbod zorgt ervoor dat je als consument soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kun je voor een onafhankelijke prijsvergelijking terecht op deze site. Hoe zorgen bovenstaande energieleveranciers ervoor dat ze zo gunstig mogelijk voor het daglicht komen?

Aandacht van de consument
Energieleveranciers proberen zoveel mogelijk de aandacht te trekken van de consument. Ze moeten daarvoor de hoogste plekken veroveren in de vergelijkingsresultaten. Om dit te bereiken biedt men bijvoorbeeld een hoge welkomstpremie aan bezoekers die besluiten over te stappen van energie via de website.

Veel concurrentie
De concurrentie tussen energieleveranciers is anno 2020 moordend. Terwijl je vroeger kon rekenen op een cashback van maximaal honderd euro, leveren huidige overstappremies soms wel een paar honderd euro op. Bovendien is het een fluitje van een cent om over te stappen via deze site. In slechts enkele klikken is het oude contract opgezegd en vervangen voor een nieuwe.
Steeds meer klanten stappen over
Het is niet zomaar dat de concurrentie tussen energieleveranciers toeneemt. Steeds meer klanten besluiten namelijk om aan het einde van het jaar over te stappen. Het is voor de consument een manier om geld te besparen, wat in deze dure tijden zeker nodig is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bracht in kaart hoeveel huishoudens er in 2017 overstapten van energieleverancier. Dit waren er maar liefst 1.3 miljoen.

Energie- en gas vergelijken
Bezuinigen.nl is een populaire website om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Ook maakt de website het heel eenvoudig om meteen over te stappen. Dit heeft al veel positieve beoordelingen van bezoekers opgeleverd. Sterker nog, de eenvoud waarmee men kan overstappen is beloond met een 9.4! Het is dan ook geen grote verrassing dat energieleveranciers de kans om nieuwe klanten te trekken met beide handen aangrijpen. De actietarieven en welkomstpremies vliegen je als consument werkelijk om de oren.

Wat is een welkomstpremie?

Een welkomstpremie is een geldbedrag die de consument ontvangt wanneer hij of zij overstapt naar een andere energieleverancier. Doorgaans wordt dit bedrag op de erste jaarafrekening van het energiecontract verrekend. De leveranciers doen dit natuurlijk niet zomaar. Ze willen namelijk zo goedkoop mogelijk naar voren komen in de energievergelijker van bezuinigen.nl. Sommige partijen hanteren dezelfde energietarieven voor stroom en gas. Een extra hoge welkomstpremie kan ervoor zorgen dat ze net iets hoger in het lijstje van de prijsvergelijker komen te staan.

Voordeel voor beide partijen
De welkomstpremies maken deel uit van de prijsvergelijken van bezuinigen.nl. Daardoor bieden energieleveranciers bezoekers die overstappen steeds hogere welkomstpremies aan. Vaak zijn welkomstbedragen hoger op de prijsvergelijkingssite dan op de website van de energieleverancier zelf. Dit levert de klant uiteindelijk een lagere energierekening op. Ondertussen heeft de energieleverancier veel nieuwe klanten, dus beide partijen halen voordeel uit deze vorm van marktwerking.