Met een slimme thermostaat bespaar je Energie en geld.

Iedere maand weer komen we dezelfde vaste lasten tegen zoals, hypotheek, huur, verzekeringen en de energie rekening. En ieder jaar wordt het totaal van die maandelijkse kosten iets hoger. Om die zo min mogelijk te laten oplopen, of zelfs te verlagen, kunnen we er onder meer voor kiezen om zuiniger met energie om te gaan. Maar daar gaat het vaak toch mis want ook al bedoelen we het goed we vergeten vaak de thermostaat terug te zetten als we die even iets hoger hebben gezet omdat het koud was in huis. Om ons te helpen energie, en dus geld, te besparen bieden energiebedrijven de zogeheten slimme thermostaat aan.

Verwarming bedienen met je smartphone

Een slimme thermostaat is de opvolger van de digitale variant die jarenlang in de meeste woningen aan de wand hing, en vaak nog steeds hangt. Het verschil tussen die twee is dat de slimme thermostaat veel meer kan dan alleen op de gezette tijden de verwarming uit en weer aan zetten. Je kan met de slimme thermostaat bijvoorbeeld de temperatuur in huis op afstand regelen, met je smartphone. Dat is handig als je wat langer weg bent en het dus niet nodig is dat de verwarming om 4 uur in de middag al aan gaat. Je kan dan de verwarming met de app activeren op het moment dat je onderweg naar huis bent.

Niet langer onnodig de verwarming hele dag aan laten staan

Wat de thermostaat zo slim maakt is dat die naar verloop van tijd in de gaten heeft wat jou voorkeuren zijn op het gebied van het verwarmen van je huis. Het apparaat is als het ware zelflerend en leest de gegevens van het verleden uit en gebruikt dit om zo tot het meest optimale stookgedrag te geraken. De slimme thermostaat werkt middels wifi. Het is dus van belang dat je een internet verbinding hebt en dat deze betrouwbaar is. Zo kan je onderweg in de trein, of in de auto, de verwarming een paar graden lager zetten als je spontaan het huis uit bent gegaan. Het is immers niet nodig de verwarming de hele dag aan te laten staan als je er niet bent.

Slimme thermostaat niet hetzelfde als slimme meter

Alle energiebedrijven bieden een slimme thermostaat aan en hebben die in sommige gevallen een naam gegeven. Zo heeft Eneco de Toon, Essent de Nest en NLE de Anna. De gemiddelde prijs van een slimme thermostaat ligt tussen de 200 en 250 euro. In sommige gevallen wordt het apparaat gratis aangeboden maar dan moet je wel een drie jarig energie contract afsluiten en dat is vaak juist minder voordelig ten opzichte van kortere looptijden. Een slimme thermostaat is overigens niet hetzelfde als een slimme meter. Die hang namelijk in de meterkast en communiceert gegevens met de netbeheerder.