Lagere energierekening met zonne-energie

Overal om ons heen zien we glimmende zonnepanelen op daken van woningen en van bedrijven liggen. In 2016 zijn zo’n 200.000 huizen in Nederland voorzien van energie opwekkende zonnepanelen. De reden dat steeds meer mensen kiezen voor zelf produceren van zonne-energie is omdat de prijs van een all-in zonnesysteem al met 8 jaar is terug verdiend, en dat je vervolgens nog ruim 25 jaar kan genieten van gratis duurzame energie, van eigen dak. Om deze reden is het vaak rendabeler om wat spaargeld in zonnepanelen te steken dan het op de bank te laten staan. Maar hoe kan je die zonne-energie opslaan?

Zonne-energie wordt niet opgeslagen maar gaat het net op

Zonnepanelen starten met het produceren van energie zodra er voldoende licht is. Dus ook als het licht bewolkt weer is liggen de panelen hard werk te verrichten en sturen de duurzaam geproduceerde elektriciteit naar beneden, naar de meterkast. Via een noodzakelijke omvormer wordt de zonne-energie van het dak naar de meter in de meterkast gestuurd en gaat jouw energie het uitgebreide energienet op. Maar niet alles, alle apparaten die jij in huis hebt staan en energie vragen worden eerst gevoed door de zonne-energie, het restant gaat het net op. Het is dus niet standaard zo dat je de zonne-energie kan opslaan, maar daar is recent een verandering in gekomen, al is die optie nog vrij prijzig.

Sinds 2015 opslaan zonne-energie mogelijk

In plaats van zonne-energie op te slaan registreert de meter alle zonne-energie die jij het net opstuurt en meet die ook alle elektriciteit die jij gebruikt. Omdat je zonnepanelen hebt liggen verbruik je vanzelf minder elektriciteit van het net. De meter in de meterkast houdt al het inkomende en uitgaande elektriciteitsverkeer in de gaten. De energieleverancier betaalt jou voor de zonne-energie die jij levert en doet dat in de vorm van salderen oftewel het verbruik wordt verrekend met wat is geleverd. Opslaan van elektriciteit, en dus het opslaan van zonne-energie, is al jarenlang een uitdaging voor ontwikkelaars. In 2015 kwam het eerste apparaat op de markt waarmee je de zelf opgewekte zonne-energie zou kunnen opslaan. De Powerwall.

Opslaan zonne-energie wordt goedkoper

Tesla was het bedrijf dat als eerste een opslag apparaat op de markt bracht dat bedoeld is om elektriciteit op te slaat. Dit is de zogeheten Powerwall. Maar zoals alle innovaties die net voor de massa beschikbaar zijn is de Powerwall nog erg prijzig, gemiddeld zo’n 3.000 euro. Het is aannemelijk dat de komende jaren meer van dergelijke apparaten op de markt verschijnen en dat de prijzen een stuk lager uit gaan komen. Dan kunnen eigenaren van zonnepanelen eindelijk hun zelf geproduceerde zonne-energie opslaan voor gebruik ‘s avonds of andere momenten. Tot die tijd is terug leveren van zonne-energie de meest rendabele optie.